flanci.net

Ponuda

Širok asortiman flanaca /rasade /sadnica/ presadnica s odličnim omjerom cijene i kvalitete.

Očekujemo Vaš upit!


OPG Vujičević

095 5988 059

info@flanci.net

www.flanci.net

 

Na što obratiti pažnju kod kupnje flanaca?

Flanci I Rasada I Presadnice I Sadnice I prodaja i uzgoj

presadnice.flanci.net I sadnice.flanci.net I rasada.flanci.net


Dostupnost flanaca, rasade i presadnica je danas široka, ali na žalost velik broj dolazi od preprodaje gdje je upitna kvaliteta i način tretiranja biljke nije poznat. 

Preprodavači rasade, flanaca i presadnica obično ne znaju pravilno se brinuti o biljci tako da kvaliteta takvih flanaca brzo opada svakim danom prije nego završe kod kupca. 

Isto tako dostupan je velik broj flanaca s jako niskom cijenom, takvi flanci obično na kraju ispadnu skuplja investicija jer je omjer uloženo / dobiveno jako nizak u tom slučaju, jednostavno zbog nedostatka kvalitete, što postaje jako očigledno kad se takvi flanci usporede s kvalitetnijim flancima. 

Najveća količina flanaca koji se mogu vidjeti u prodaji je upravo od preprodavača.


Sastavili smo kratke smjernice kod kupovine flanaca, stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju:

1. Uvjerite se u podrijetlo flanaca  

- iako je ovo kao kupcu teško procijeniti i odrediti, važno je da bar pokušate, porazgovarajte s prodavačem, probajte tražiti savjete i informacije o flanci biljke koju kupujete, o podrijetlu sjemena, korištene zemlje itd, pravi proizvođaći flanaca vrlo lako mogu znati sve te informacije i uputiti Vas u pravom smjeru, to Vam za prvu ruku može biti laka potvrda da se doista radi o autentičnom uzgajivaču.

2. Obratite pažnu na stabiljku flanca 

- ovo je jako bitan faktor, dosta kupaca previše pažnje pridodaje veličini flanca, a zanemaruje druge bitne faktore, veličina samog flanca nije toliko bitna kao što je opće stanje biljke, biljka bez obzira na veličinu mora imati mesnatu stabiljku (nije pretanka i krhka u odnosu na veličinu flanca), stabiljka mora biti isključivo zelene boje, bez nijansi žute boje. 

3. Obratite pažnju na boju biljke (listova) flanca 

- ovo je jako bitna stavka, kao što je već rečeno za stabiljku biljke flanca, boja samog flanca tj. njegovih listova nikako ne smije vući na žutu nijansu kad znamo da bi ta biljka trebala biti isključivo zelene boje - kao npr. "stara sorta" rajčice, flanac biljke može biti velik, imati debelu stabiljku ali ako listovi tog istog flanca nisu odgovarajuće boje vrlo vjerojatno se radi o bolesnom primjerku flanca koji propada ili još gore nosi sa sobom određenu bolest, koja se u slučaju sadnje može prenijeti i na ostatak mikroflore vrta u koji sadite. 

4. Obratite pažnju na kvalitetu zemlje u kojoj se nalazi flanac 

- kvaliteta zemlje u kojoj se nalazi flanac nije samo bitna za uzgoj samog flanca nego i za njegov pravilan rast i razvoj nakon sadnje u vrt. Zemlja flanaca mora biti tamnije boje, malo veće granulacije (ne presitna), bez eventualnih ostataka kore od drveta ili bilo kojih drugih dodataka, ne smije biti suha.

5. Informirajte se o pravilnom i pravovremenom načinu sadnje 

Kao što  je već spomenuto na početku, čak i ako imate iskustva u sadnji različitih sorti flanaca ipak zatražite informaciju o pravilnom i pravovremenom načinu sadnje od prodavača. To uključuje informacije kao: kad pojedinu biljku saditi, kad i kako pravilno zaljevati biljku, kako je zaštiti od eventualnih štetočina, koji razmak koristit između biljaka kod sadnje i sve ostalo što vam padne na pamet i u što niste sigurni, nemojte se ustručavat pitati prodavača.


Flanci I Rasada I Presadnice I Sadnice I prodaja i uzgoj

presadnice.flanci.net I sadnice.flanci.net I rasada.flanci.net